Egy nyerő kombináció: elektromos autó töltése napelemről

Akik nyitottak az olyan innovatív technológiák iránt, mint amilyet az elektromos autózás is képvisel, legalább egy gondolatkísérlet erejéig már biztosan eljátszottak egy otthoni napelemes beruházás megvalósításának ötletével is.

A megújuló energiatermelés és az elektromos autózás összekapcsolása valóban nyerő stratégia lehet, több szempontból is. Egyrészt a környezetvédelmi szempontok ezáltal még inkább érvényesülni tudnak, másrészt pedig így mindkét nagyértékű befektetés megtérülése sokkal gyorsabb lesz, érdemes tehát őket kombinálni.

A napenergia felhasználásával elérhető az a régóta dédelgetett álom, hogy valódi ingyenenergiát használjunk a közlekedés során. Egy megfelelő méretűre kalibrált napelemes beruházással akár ingatlanunk és kocsink energiaszükségleteit is képesek lehetünk kielégíteni.

Felmérések alapján az elektromos autót használók egy része már most is valamilyen napelemes rendszer támogatásával tölti villanyautóját, nyilván ez nem véletlen, ahogyan az is borítékolható, hogy ez a trend csak erősödni fog az energiaárak várható emelkedésével és a fosszilis energiaforrások háttérbe szorulásával.

Beszéljenek a számok!

Ha matekozunk egy kicsit, akkor egyből látható, hogy valójában egy villanyautó évekkel le tudja rövidíteni egy napelemes rendszer megtérülését.

Ha egy átlagos családi ház után körülbelül 15-20 ezer forintos havi villanyszámlát fizetünk, akkor a jelenlegi áramtarifával számolva nagyjából 10 év alatt térül meg egy napelemes beruházás.
Ha a kalkulációba pluszban bevonunk egy elektromos autót is, akkor a beruházás megtérülési időtávja jelentősen csökken: egy átlagosnak mondható villanyautó fogyasztása éves átlagban nagyjából 17 kWh/100 km körül alakul. Ez havi 1500 km-es használatot feltételezve 255 kWh energiaigényt jelent havonta, amely egy 3-3,5 kW-os napelemrendszerrel simán megtermelhető.

Ha ugyanezeket a havi menetteljesítményeket fedő számokat lefuttatjuk egy benzines autóval összevetve – még akkor is, ha egy takarékos fogyasztású kocsiról beszélünk – az üzemanyagköltség legalább havi 50 ezer forintot tesz ki. Ezt a napelemes rendszer és az elektromos autózás kombinálásával teljesen megúszhatjuk. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából háromévnyi tankolási költségből kijön a villanyautót ellátó napelemes rendszer, ami egészen jó megtérülési időnek számít!

A kezdeti költségek így igen gyorsan megtérülnek, ezután pedig nettó nyereség képződik nemcsak az autózás költségeit fedezve, hanem a háztartásunkat is ellátva részben, vagy akár egészben elektromos árammal. Annak előnyeit pedig talán nem is kell külön ecsetelnünk, hogy miért dicséretes az, ha energiánkat környezetbarát módon, helyileg termeljük meg.
Ha valamilyen állami támogatást is igénybe tudunk venni a kiépítendő napelemes rendszerre, akkor a megtérülési idő akár még ennél is rövidebb lehet.

Miért előnyös egy napelemes beruházás?

• Kényelmesen, ugyanakkor ingyen tölthetjük otthon elektromos járműveinket
• Növekszik ingatlanunk értéke és javul az energetikai besorolása
• Nagyon gyors megtérülés
• Éves elszámolás az áramszolgáltatóval, akár mínuszos villanyszámla
• Minimális karbantartási igény és bővíthetőség
• Környezetvédelmi előnyök: helyi energiatermelés, CO2 kibocsátás csökkentés
• Fokozott energiabiztonság megteremtése
• Okostelefonos távfelügyelet lehetősége

Mire figyeljünk a napelemes rendszer tervezésénél?

Ha napelemes beruházást tervezel, egy elektromos autó töltési kapacitását még akkor is érdemes figyelembe venni, ha jelenleg még nem rendelkezel ilyen járművel, hiszen a napelemes rendszerek tipikus üzemeltetési időtávja évtizedekben mérhető.

Természetesen minden napelemes rendszert az egyedi igények és lehetőségek alapján szükséges megtervezni, ugyanakkor gondos és szakértő tervezés esetén előre tudható, hogy milyen rendszert érdemes kiépítenünk, amennyiben elektromos autó vásárlását és annak valóban költséghatékony fenntartását tervezzük a következő években.
Olyan lehetőségekre érdemes odafigyelni, mint a kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztett napelemes inverter megléte, illetve a modern okostelefonos applikáció, s minél szélesebb körű energiamenedzsment lehetőségek és az extra védelmi funkciók.

Az ilyen, a rendszer monitorozását megkönnyítő funkciók meglétéért igen hálásak leszünk majd a mindennapokban. Például a megfelelő mérőegységgel elektromos autónk energiafelhasználását akár külön is mérhetjük.

Borítókép:forbes.com
Kép: goodenergysolutions.com, stellarsolar.net, pricepulse.app