A Peugeot hidrogén hajtású kisteherautója, az e-Expert Hydrogen

A Peugeot bejelentette, hogy rendelhetővé válik a hidrogén üzemanyagcellás változata is az e-Expert kisteherautónak, amelynek megérkezésével – meghajtási módok tekintetében – teljessé válik az Expert paletta a hagyományos dízeltől egészen az elektromos meghajtásúig. A – sajtóanyag szerint – nem több, mint három perc leforgása alatt újratölthető változat kezdetben csak Franciaországban és Németországban lesz megvásárolható.

A Toyota Mirai és a Hyundai Nexo után a Peugeot is elkezd majd hidrogénhajtású modellt értékesíteni, de az e-Expert Hydrogen lesz az első a kishaszongépjárművek között. (Bár az Opel nemrég már bemutatta a Vivaro-e Hydrogent, ami szintén a Stellantis új hidrogén üzemanyagcellás hajtásláncát kapja majd meg.)

Az e-Expert Hydrogen akkumulátora 10,5 kWh-s lesz, ami közel 400 km-es hatótávot tesz majd lehetővé. Emellett – akár – 6,1 köbméteres raktér, 1100 kg-os teherbírás, 1 tonnás vontatási kapacitás és 250 Nm-es maximális forgatónyomaték jellemzi a kisteherautót.

A nagynyomású hidrogéntartályokat a raktér alá építették, ami három perc alatt újratölthető lesz.

Az alapot képező e-Expert gyártása Franciaországban fog zajlani, majd a Stellantis németországi, Rüsselsheim-i Kutatási és Fejlesztési Központjában nyeri el végső formáját, alakul át hidrogén üzemanyagcellássá.

A Peugeot újítása, a tapasztalatok tükrében majd jelentős választ adhat a hidrogén üzemanyagcellák életképességével kapcsolatban.

Képek és forrás: https://uk-media.peugeot.com/en/node/90086631