Ki kaphat zöld rendszámot? Miért jó ez?

Zöld rendszám

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek (pontosabban olyan autóké, amelyeknek rendszámmal kell rendelkeznie) megkülönböztető jelzése. A zöld rendszámhoz a jogalkotók bizonyos kedvezményeket és jogosultságokat tudnak rendelni. A Jedlik Ányos terv keretén belül a jogszabály módosításoknak köszönhetően jelentős kedvezményeket élvezhetnek a zöld rendszámos autók tulajdonosai / használói.

Zöld rendszám: Kinek jár, mire jó, milyen kedvezmény jár hozzá, előnyei

Ki kaphat zöld rendszámot?

Fontos kiemelnünk, hogy az alábbiak a cikk írásának időpontjára vonatkoznak. A jogszabályok és a zöld rendszám, illetve a hozzá kapcsolódó előnyök bármikor változhatnak!

Alapvetően:
Zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belsőégésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 km megtételére képes autók jogosultak.

Röviden ez a 3 különböző üzemű / meghajtású gépkocsi:
• az összes tisztán elektromosan hajtott autó
(pl. Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV)
• a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid
(pl. Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8)
• valamint a hatótávnövelő belsőégésű motorral (range extender) felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos gépjármű
(pl. BMW i3 REX)

Egészen pontos szabályok: ITT

A zöld rendszám előnyei

A legszélesebb körben elterjedt kedvezmény az ingyenes parkolás, aminek a részleteit önkormányzati rendeletek tartalmazzák. Éppen ezért településenként eltérő szabályok lehetnek, érdemes figyelemmel kísérni az aktuális szabályozásokat. (Jelenleg védett övezetekben sem kell behajtási díjat fizetni.)
Sokszor felmerül, de ki kell hangsúlyoznunk, hogy buszsáv használata zöld rendszámú autókkal is TILOS!! (Sárga rendszámmal lehet használni.)
A különböző adókedvezmények nem a rendszám alapszínéhez kötődnek, hanem az autó üzembentartójának járnak. Az alábbiakra vonatkoznak a kedvezmények:
– Regisztrációs adó
– Teljesítmény adó
– Átírási illeték
– „Cégautó adó”

További előnyök:
– Állami támogatás igényelhető elektromos autó vásárlására.
– Céges autó esetében, ha az autót lízingelik, akkor ennek az ÁFÁ-ja visszaigényelhető. Az ÁFÁ-t a céges villanyszámlából a töltés után is vissza lehet igényelni.
– Éjszakai árammal otthoni töltés esetén kedvezményes kilométer-költség érhető el.

A zöld rendszám használatának jogszabályi feltételei:

A 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 60. paragrafusa szerint:
A különleges rendszámtábla az e rendeletben foglaltak szerint jelzi a jármű üzemeltetésének jellegét vagy tulajdonosát (üzembentartóját).
A fenti paragrafus 2. pontja az alábbiakat mondja (Megállapította: 467/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 17. § (1). Hatályos: 2016. I. 1-től.):
A közlekedési igazgatási hatóság
(…)
(g) a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira világoszöld alapszínű,
különleges rendszámtáblát ad ki.

Mi számít környezetkímélő gépkocsinak?

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 6. pontja
A rendelet alkalmazásában környezetkímélő gépkocsi: az elektromos gépkocsi, továbbá a nulla emissziós gépkocsi.
Az elektromos gépkocsi és a nulla emissziós gépkocsi fogalmát ugyanennek a jogszabálynak a következő két pontja definiálja:
A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:
a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);
b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);
c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 8. pontja
A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).

Borítókép: epuletmernok.hu