Elektromos autók fajtái

Elektromos autók fajtái

EV, BEV, PHEV, HEV, MH. De mit jelentenek?


Kép forrása: d-risk.net

EV – Electric Vehicle / BEV – Battery Electric Vehicle

Környezetvédelmi besorolás: 5E
Ezek a teljesen elektromos autók. Egyáltalán nincsenek bennük belső égésű motorok. Külső energiaforrásról tölthetőek.

REV – Range – extended EV

Környezetvédelmi besorolás: 5N
Egy hatótáv növelő belsőégésű motor is található benne, ami generátorként tölti az elektromos motort. Az ilyen típusú elektromos autóknál főként az elektromos motor mozgatja az autót.

Hibrid elektromos autók

Egyre több a hibrid autó jelenik meg az utakon, de nem árt tudni, hogy a hibridek melyik típusába tartozik az adott modell.
Képes kizárólag villanymotorral haladni? Mild hibrid: nem Full (öntöltő) hibrid: igen Plug-in (konnektoros) hibrid: igen

PHEV – Plug-in hybrid electric vehicle

Környezetvédelmi besorolás: 5P
A külső energiaforrásról is tölthető („konnektoros” 🙂 ) elektromos autók, amikben a belsőégésű motor is tudja mozgatni az autót. Sőt sajnos sokan egyáltalán nem használják az elektromos motort, nemigen használják ki az elektromos töltés előnyeit, hiszen teljes értékű belsőégésű motor található benne.

HEV – hybrid – full hybrid – öntöltő hibrid

Az öntöltő / full hibrid autók a belső égésű motorjuk és villanymotorjuk használatát úgy váltogatják, kombinálják, kapcsolják ki és be, ahogy azt pillanatnyi forgalmi helyzet és a vezető igényei megkövetelik. Az intelligens vezérlés bármikor, emberi beavatkozás nélkül leállíthatja és újraindíthatja a benzinmotort, akár menet közben is. A full hibrid hajtáslánc – általában, a gyakori és jó minőségű olajcseréket elvégezve – rendkívül megbízható és tartós is. A takarékosságának és tartósság oka az, hogy az egyes szerkezeti elemek állandóan optimális üzemi tartományukban működnek, ezzel elkerülhető a részelemek túlterhelése, szélsőséges kopása.


Kép forrása: imoney.my

MH – mild-hybrid

Mild hibrid elektromos autók esetében az elsődleges erőforrás a hagyományos belsőégésű motor, illetve ez tölti a kisegítő elektromos motort. A kisfeszültségű (és -teljesítményű) villanymotor önmagában nem mozgatja az autót. Az integrált indítómotor átmenetileg a belsőégésű motor által beletöltött energiával nyújt segítséget a belső égésű motornak. Az elektromos motor csak bizonyos szituációkban tudja működtetni önmaga is az autót, például piros lámpánál.