Ilyen töltőállomások várhatják a villanyautósokat a jövőben

Egyre fokozottabb tempóban bővül az elektromos autók töltőhálózata, és a kisebb, minimális többletszolgáltatást nyújtó töltőpontok mellett lassan megjelennek a benzinkutakra emlékeztető, komolyabb létesítmények is.

Már rengeteg helyen tölthetünk 100 kW feletti teljesítménnyel Európában, de ezek az állomások -egyenlőre – az energiafelvételen túl nem kecsegtetnek egyéb időtöltési lehetőséggel.

Hamarosan viszont változhat a helyzet, hiszen a norvég Circle K frissen felhúzott töltőpontja már civilizált körülményeket biztosít a vezetéken töltött időre.

A norvég vlogger, Bjørn Nyland által bemutatott modern állomáson minden megtalálható, amit egy villanyautós csak kívánhat. (Megálmodták, elkészítették és már csak el kellene terjednie.)

A tágas parkolóhelyekkel ellátott, akár nagyobb elektromos pick-up-ok, kisteherautók befogadására is képes állomást ezen a videón mutatja be részletesen:

Ez a töltőállomás már a jövő igényeire is megoldást nyújt, hiszen több 300 kW teljesítményű töltőoszlop várja a villanyautókat. / Egyelőre ezt a teljesítményszintet még egy típus sem tudja kihasználni, a leggyorsabban tölthető Porsche Taycan is csak 225 kW-os maximális teljesítményre képes, de várhatóan pár éven belül elterjednek a 300 kW-os szintet hozó modellek. /

A töltőoszlopok napelemmel ellátott tető alatt találhatóak, vannak kukák, és közvetlenül a parkolóhelyek mellett porszívók is akadnak, a töltéssel egy füst alatt elintézhető a beltér takarítása is.

Ehhez jön a nagyobb, étteremmel ellátott benzinkutak kényelme, akár evés közben, az emeleti ablakon át is figyelhetjük a hatótávot gyűjtő autónkat.

Emellett megtalálhatóak a fosszilis tüzelőanyagok megszokott oszlopai is, de láthatóan a villanyautók felé tolódott el a hangsúly. Ha a modell az elektromos autók európai fellegvárában, Norvégiában beválik, akkor vélhetően az egész kontinensen elterjednek a hasonló megoldások. Mi már nagyon várjuk!

Forrás: https://youtu.be/4TVohXHjLro; insideevs.com