2025-től már csak “zöld” taxik kaphatnak új engedélyt Ausztriában?

Egy Európai Uniós előirányzat szerint 2025-től új taxiengedélyt már csak károsanyag-kibocsátás mentes autó kaphatna. Ausztriában komolyan is gondolják, hogy “tisztább” járművek közlekedjenek a nagyvárosokban.

Bár Ausztriában már 2016-tól üzemelnek teljesen elektromos meghajtású taxik, a többségük még mindig hagyományos benzines vagy dízel meghajtású. Éppen ezért igyekeznek a váltásra ösztönözni – a főként városban közlekedő autósok mellett – a taxisokat is.

Most újfajta töltési lehetőségeket terveznek a taxidrosztokra, amivel tovább fejlesztik az eTaxi töltési infrastruktúrát és kényelmesebbé téve ezzel a töltést. A Matrix Charging Technologie nevű rendszer lényege, hogy nem kell a töltőkábelt az autóra csatlakoztatni, hanem a drosztba épített töltőlemezhez csatlakozhat majd a kocsi alján lévő csatlakozóhoz így gombnyomásra el is indulhat a töltés. Kiszállás nélkül, akár a droszton való várakozás közben is fel tudják majd tölteni az autót.

Ezt a töltési megoldást az Easelink fejlesztette ki és a Wien Energie építi ki és üzemelteti, “zöld” árammal.


Kép: news.wko.at Peter Hanke, Walter Ruck, Michael Strebl

A 2024 közepéig tartó programban Bécs mellett Graz is részt vesz. A kísérleti programban a következő két évben nyolc drosztot Bécsben / kettőt Grácban alakítanak át, illetve 56 bécsi és 10 gráci taxit szerelnek fel a csatlakozókkal.

Ez a kezdeményezés még talán a taxisok “rossz hírnevén” is tud majd javítani 🙂

Kapcsolódó cikk: Tovább “zöldül” a Főtaxi

Borítókép: kurier.at Forrás: kurier.at & news.wko.at