Kecskemétre is megérkeztek az elektromos buszok – tesztelésre

2021. április 22-től május 20-ig lehet Kecskeméten kipróbálni a Zöld busz program mintaprojektjének elektromos autóbuszát.

Steiner Attila elmondta, hogy a fő cél az, hogy a helyi lakosok lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, elektromos autóbuszokat.

A Zöld busz program lényege:

Magyarország 25 ezer főnél népesebb városaiban 2022-től kizárólag elektromos buszok állíthatók – újonnan – forgalomba, jelentette be a kormány.
(Frissítés: A támogatási kérelmek benyújtására 2021. január 4-től a 4,2 milliárd forintos támogatási keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2021. április. 30. 23:59-ig folyamatosan lehetőség van. A támogatási kérelmek feldolgozása folyamatosan történik. http://zoldbusz.hu/?p=50142 A kormány a Zöld Busz Programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja a buszpark cseréjét a helyi közösségi közlekedésben, így a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken környezetbarát, elektromos járművek szállíthatják az utasokat.)
A Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása. Városok, ahol a tömegközlekedésben résztvevők kipróbálhatják – vagy már kipróbálhatták – az elektromos buszokat: Debrecen, Békéscsaba, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Esztergom, Kecskemét.

Miért jó ez?

Az elektromos buszok hagyományos belsőégésű motor helyett az újratölthető, nagy kapacitású akkumulátorban tárolt villamos áramot alakítják át mechanikai energiává elektromos motor segítségével. A dízelmotor kiváltásának köszönhetően megszűnik a károsanyag- és zajkibocsátásuk, a környezetbarát üzemük pedig aktívan hozzájárul az egészséges városi környezethez.
Az e-buszok telepítése egy városban az integrált mobilitási stratégia részeként lehetőséget kínál a meglévő buszrendszer átgondolására, a már meglévő szolgáltatás minőségének javítására, a közlekedés és a városi tér kölcsönhatásának és a város imázsának, élhetőségének javítására.

Képek forrássa: http://zoldbusz.hu/