Halálos baleset történt a Tesla önvezető funkcióját használva

Ehhez hasonló kattintásvadász címekkel – Halálos balesetet okozott a Tesla robotpilótája, Halálosat hibázott a robotpilóta ezért gyűlnek a felhők a Tesla felett stb – hozott le több híroldal is egy olyan esetet, amikor felelőtlen emberek szabálytalanul használták az autójukat.

Mindenki tudja, hogy nő a baleset kialakulásának a kockázata, ha valaki szabálytalanul használja a gépjárművét.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ebben a konkrét esetben – ami 2021 április 17.-én szombat este történt Texas-ban – senki nem ült a vezetőülésben!! Egy utas az anyósülésen ült, egy másik pedig a hátsó üléssorban!

A Tesla mindig kihangsúlyozza, hogy az önvezető üzemmód csak akkor biztonságos, ha az autó sofőrje állandó figyelem mellett használja a robotpilótát. Ez azt jelenti, hogy a sofőr keze folyamatosan a kormányon van, és bármikor készen áll arra az esetre, hogy átvegye az irányítást a jármű felett.

Mi is úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi önvezető funkciók még nem elég fejlettek ahhoz, hogy adott esetben ne üljön “sofőr a volánnál”. Viszont abban is biztosak vagyunk, hogy a jövő az önvezető szoftvereké/robotpilótáké. Ki gondolta volna, hogy egy autó majd magától beparkol valahova mondjuk 50 éve? Ma pedig már olyan – jól működő – kényelmi funkció, amit ha akarunk használunk, ha nem akarjuk nem használjuk, árki eldöntheti adott esetben. Az önvezetés is ilyen lesz!

A baleset részletei egyébként ezek:

A 2019-es Tesla Model S egy fának csapódott, amikor letért egy kanyarról. Az ütközés következtében az autó kigyulladt. Az ütközés pillanatában senki sem ült a sofőr ülésben, az autó mindkét utasa életét vesztette a balesetben.

Forrás: https://www.theguardian.com/technology/2021/apr/19/two-die-in-tesla-crash-no-one-in-drivers-seat-police