Aptera – a napelemes “hatótáv rekorder” végre elérhető lesz?

A kaliforniai székhelyű Aptera Motors 3 kerekű, napelemes, elektromos autója első pillantásra a Batmobilra emlékeztet.

Az Aptera Motors amerikai startup-ot 2005-ben alapították, majd 2011-ben felszámolták, de most befektetőkre talált, így remélhetőleg elérhetővé válik az akár 1600 km-es hatótávú, napelemes, ultrakönnyű kisautójuk.

A cég 4 millió dolláros befektetést kapott és alig több, mint két hónap alatt, már 7.000 előrendelést adtak le az Aptera legújabb modelljére.

A kétszemélyes kisautót borító napelemek – ideális körülmények között, napfényes időben – nagyjából 70km-es hatótávot tesznek lehetővé. Így elvileg elképzelhető, hogy sohase kelljen tölteni. Legalábbis egyes médiumok ilyen szalagcímmel hozták le az Aptera hírét 🙂

Lehetséges az 1600 km-es hatótáv a mindössze 100 kWh-s akkumulátorral?
Az ultrakönnyű súlyával és az elképesztően alacsony 0,13-mas légellenállási együtthatójával elvileg igen!

Az alapváltozat 100 kW teljesítményű és kétkerék meghajtású, de választható összkerekes – 150 kW-os, 3 kerék meghajtású is. A végsebességét 176 km/h körülire és a 0-100-as gyorsulását 3,5 másodperc alattira ígérik.

Véleményünk szerint úttörőnek egy jópofa kisautó az Aptera, ami remélhetőleg tényleg megjelenik majd az utakon, de az elektromos közlekedés elterjedését inkább a sűrűbb töltőhálózat segíthetné, illetve a “karbonmentes” autógyártás és az akkumulátorok újrahasznosítása.

Forrás:theverge.com, autoweek.com, aptera.us