Elektromos kerékpárok

Elektromos kerékpárok

Egyre népszerűbbek az úgynevezett e-bike-ok. Bár fontos különbéget tenni az egyes típusok között, – lásd később – de vitathatatlan, hogy egyre nagyobb a piaci igény mindenféle elektromos meghajtású közlekedőeszközre.

A távolságtartás elég nehezen oldható meg a tömegközlekedési eszközökön, de nem csak a tömegközlekedésről kerékpárhasználatra való áttérést segítheti ez elektromos vagy elektromos rásegítéses biciklik.

Az elektromos kerékpárok, biciklik segítenek abban, hogy nagyobb távolságokat tegyünk meg, nehezebb terepviszonyokkal is megküzdhessünk vagy a megszokott távot rövidebb idő alatt tegyük meg.

Elektromos kerékpár vásárlás esetén lehet állami támogatásra is pályázni, melynek részletei itt találhatóak: IFKA Elektromobilitási Programok Osztályának weboldalán.

Az elektromos kerékpárok főbb típusai

Bár általában egy kalap alá veszik az összes elektromos meghajtású kerékpárt, fontos különbséget tenni közöttük.

Pedelec

Elektromos rásegítéses kerékpár

Kizárólag a hajtás rásegítésében vesz részt az elektromos motor, ami csak pedálozás / tekerés esetén kapcsol be. A motor teljesítményének névleges értéke nem lehet magasabb, mint 250W, és a rásegítés csak 25 km/h sebességig megengedett.
A pedelec, – elektromos rásegítéses kerékpár – nem a lusták biciklije, ezekkel a kerékpárokkal szintén lehet edzeni, sportolni és el is lehet velük fáradni 🙂

S-Pedelec

A pedelec kerékpárhoz képest a különbség az, hogy a motor teljesítménye nincs lekorlátozva, az elektromos motor egészen 45 km/h sebességig rásegíthet a tekerésre. Ezen sebesség felett a motornak ki kell kapcsolnia. Az egyes országokban eltérőek az ilyen típusú eszközök szabályozása. Hazánkban – az 50 köbcenti alatti segédmotor kerékpárokhoz hasonlóan – nem kötelező a rendszám (ennek ellenére a gyártók általában ellátják a kerékpárokat rendszámtartóval), viszont a rásegítő motor teljesítménye maximum 350W lehet. Egyes európai uniós országokban, az ilyen típusú kerékpárokhoz már kell segédmotoros jogosítvány, biztosítás és a kerékpárt rendszámmal is el kell látni.

E-bike

Gombnyomásra vagy gázkar meghúzására önálló haladásra is képes „kerékpár”, amit elektromos motorszerkezet hajt meg.

Széles a választék
Pedelec típusú elektromos kerékpárok tekitetében elmondható, hogy ma már széles a választék, kapható városi-, országúti-, MTB-, trekking és cross trekking változat is.

Az alábbiakban felsorolunk pár elektromos kerékpár modellt a kedvenceinkből
Priority Current

Biktrix Juggernaut HD Duo

VanMoof S3

Charge XC

GoCycle GS

Képek: www.cnet.com
Borítókép:www.rossignol.com